Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen. Iedere cel is een piepklein fabriekje waarin allerlei processen plaatsvinden. Van het voeden en reinigen van ons lichaam tot het verwerken van voedingsstoffen tot energie. Al deze cellen staan niet op zichzelf, zij communiceren met elkaar.
Dat communiceren gebeurt vooral via het celmembraan (de celwand) en door middel van eiwitten. Een derde van alle eiwitten in een cel zit in het celmembraan en worden receptoren genoemd.
Dat communiceren is natuurlijk heel belangrijk als het gaat om het voeden van ons lichaam, onze stofwisseling. Belangrijke signaalstoffen voor de stofwisseling zijn bijvoorbeeld adrenaline, schildklierhormoon en insuline.
Ook door gedachten en gevoelens komen er stoffen vrij. Emoties lijken voor ons ongrijpbaar, maar voor ons lichaam is elke emotie een molecuul. En deze molecuul heeft materie en is dus wel degelijk tastbaar en grijpbaar! De molecuul die ontstaat vanuit een gedachte of emotie komt aan bij de cel (denk bijvoorbeeld aan het stresshormoon cortisol) en de receptoren bepalen of deze molecuul door mag of niet. Dit gebeurt met alle signalen die van buitenaf bij het celmembraan aankomen. Maar van binnenuit de cel komen ook stoffen aan bij de receptoren die door de cel moeten worden uitgescheiden. Je kunt het celmembraan daarom zien als het ‘brein’ van de cel.
Hoe gaat dat dan in zijn werk?
In ons lichaam zitten duizenden verschillende signaalstoffen. Voor elke signaalstof is er een receptor die specifiek voor een signaal belangrijk is.

Lang is aangenomen dat de communicatie tussen de cellen vooral te maken had met de stofwisseling. Inmiddels weten we dat 50% van de signalen op cellulair niveau ‘gebabbel’ is tussen de cellen en niets te doen heeft met energietransport. Cellen geven bijvoorbeeld door aan elkaar waar ze een tekort of teveel aan hebben en samen lossen ze dit op. Zodra een tekort of teveel niet wordt opgelost, ontstaan er problemen en vaak heeft dit consequenties voor een grotere groep cellen (weefsel). Je krijgt pijn of andere fysieke klachten!
Met een hypnose op celniveau kun je werken aan het zelfhelende vermogen van jouw lichaam en precies die cellen aanspreken waar de klacht zich bevindt. dit werkt bijzonder goed voor vermoeidheidsklachten en burn-out klachten.
Op celniveau jouw burn-out klachten aanpakken is een snelle manier om door je vermoeidheid heen te komen!
Hieronder zie je een video in 3D die geschikt is om met een VR bril te bekijken. Je kunt er echter ook op je beeldscherm naar kijken en met de muis door het beeld heen bewegen. De video laat goed zien hoe wonderlijk de wereld van de cellen is.
Deze animatie kan je helpen om tijdens de hypnose op celniveau het beeld van jouw cellen beter te visualiseren.