Lees deze tekst goed door voordat je naar een sessie toekomt en houd pen en papier bij de hand voor als er vragen opkomen. Ik leg je in dit artikel uit wat hypnose is en neem een aantal vooroordelen weg. Je kunt ook kijken of jouw vragen of vooroordelen bij de pagina faq over hypnose staan, maar wil je meer weten of zijn er nog vragen dan kunnen we die tijdens het intakegesprek samen behandelen.
Om hypnose te kunnen begrijpen moet ik eerst uitleggen hoe onze mind werkt. We onderscheiden drie bewustzijnsniveaus.
Het normale bewustzijn
Het onderbewustzijn en
Het onbewustzijn of ook wel het autonome bewustzijn.

Elk niveau heeft zijn eigen taak:
Het normale bewustzijn is het bewustzijn waarin je je nu bevindt en heeft vier taken. Een van de belangrijkste taken van het normale bewustzijn is analyseren. Dankzij dit deel kunnen we op een dag honderden beslissingen nemen. Van eenvoudige beslissingen over ‘zal ik vandaag de zolder opruimen of morgen’ tot zwaardere afwegingen zoals het oplossen van een probleem of keuzes maken voor een opleiding of baan.
Rationaliseren is ook een taak van het normale bewustzijn en hier gaat het vaak mis. Het normale bewustzijn probeert namelijk te verklaren waarom we ons op een bepaalde manier gedragen. Deze verklaringen zijn dikwijls aannemelijk maar meestal niet waar.
Ben je gaan roken omdat het je ontspant, zoals je vaak anderen hoort zeggen en dat voor jezelf ook maar hebt aangenomen? Nee, kinderen die gaan roken in de puberteit doen dit om erbij te horen om zo een gevoel van veiligheid te creëren. Het roken voor ontspanning is een aanname. Een rationele verklaring voor ons gedrag berust zelden op de waarheid.
De derde taak is wilskracht veel van wat we doen wordt door wilskracht gedreven. Maar hoe vaak hoor je mensen die roken zeggen te zullen stoppen en zie je ze korte tijd later toch weer een sigaret opsteken? Op dat moment legt de wilskracht het af tegen de kracht van het onderbewustzijn.
De vierde taak van het normale bewustzijn is het tijdelijk geheugen.
Dit geheugen gebruiken we de hele dag en helpt je om bijvoorbeeld telefoonnummers te onthouden, namen van vrienden, het adres waar je woont en je boodschappenlijstje.
Zoals je ziet is ons normale bewustzijn heel rationeel, heel logisch en bijzonder analytisch, maar houdt het ons ook vaak voor de gek.
Wat zijn de taken van het onderbewustzijn?
Het onderbewustzijn is wie je werkelijk bent en het is bijzonder krachtig. Het kan je maken tot alles wat je wilt zijn.
Als eerste bevindt het lange termijngeheugen zich in het onderbewustzijn. Hier zijn al onze herinneringen opgeslagen. Het normale bewustzijn denkt dat we veel vergeten zijn, maar niets is minder waar. Als een video zitten de beelden uit ons verleden in ons onderbewustzijn opgeborgen samen met herinneringen aan wat je hoorde, rook of voelde. Als we geboren worden is ons onderbewustzijn vrijwel leeg. We brengen een deel van onze persoonlijkheid mee, maar voor een deel wordt deze ook gevormd door onze omgeving.
In hypnose kun je terug naar gebeurtenissen uit het verleden, waarvan je dacht dat je ze vergeten was.
De tweede taak die ik wil noemen zijn gewoonten. We hebben allemaal vele gewoonten. Sommige zijn goede gewoonten en andere zijn slechte gewoonten. Gewoonten zijn geen onderdeel van onze persoonlijkheid maar een gevolg van onze programmering.
Onze emoties vind je ook in het onderbewustzijn. Emoties zijn heel belangrijk voor een mens en er wordt de laatste jaren ook steeds meer onderzoek naar gedaan. Als een emotie belangrijk voor je is, gaan het bewustzijn en het onderbewustzijn apart functioneren. Hierdoor kun je soms irrationeel reageren op een situatie omdat je vanuit je onderbewustzijn gereageerd hebt. Als je er later op terugkijkt vraag je jezelf af: “Waarom deed ik nou zo?”
Toch had het onderbewustzijn zijn eigen reden om zo te doen. Emoties zijn niet goed of fout, wat je met emoties doet kan goed of fout zijn. Wanneer je goed met je emoties kunt omgaan, zijn ze als een kompas.
Wellicht de belangrijkste taak van het onderbewustzijn is dat het ons moet beschermen tegen gevaar. Het maakt daarbij niet uit of het gevaar reëel of denkbeeldig is. Voor het onderbewuste zijn beide gelijk.
Vanuit dit deel van het onderbewustzijn ontstaan vaak de problemen. Je hebt iets meegemaakt waarbij je angstig was of je verlaten voelde (emoties!). Hieruit heb je een gewoonte ontwikkeld waarvan jouw onderbewustzijn heeft gedacht dat het je zou beschermen.
Helaas is ons onderbewustzijn behalve krachtig ook bijzonder lui! Het houdt ervan om de dingen te laten zoals ze zijn (gewoonten).
Hoe kunnen we gewoonten dan veranderen?
Het is van belang te weten dat als een gedachte of concept (= de suggestie) toegang krijgt tot het onderbewustzijn en wordt geaccepteerd, dat het dan MOET gebeuren. Als je de programmering van je onderbewustzijn verandert, dan MOET jouw onderbewustzijn dit nieuwe programma volgen.
Stel je bent te dik en je ziet jezelf in de spiegel en denkt: “Jee, wat ben ik dik”. Dat idee gaat het onderbewustzijn in en het onderbewuste denkt: “Ja, dat klopt precies met het programma dat ik volg en het idee over hoe ik moet zijn”. De suggestie van “Ik ben dik” wordt aanvaard en zo ook nog verder versterkt.
Wat gebeurt er als je denkt: “Ik ben slank en sportief”? Deze suggestie gaat het onderbewuste in, wordt vergeleken met het lopende programma en concludeert: “Nee, dat klopt niet, dat programma ken ik niet, ik aanvaard deze suggestie niet”. De suggestie wordt verworpen.
Of je wilt stoppen met roken. Dit besluit neem je met je normale bewustzijn. Je neemt het besluit dat niets je nog kan tegenhouden om te stoppen met roken (wilskracht). Het normale bewustzijn zegt: “Dat is geweldig en ik steun dit idee voor 100%. Ik zal gezonder worden en geen longklachten of hart- en vaatziekten krijgen!”. Maar om deze verandering echt door te voeren moet het aanvaard worden door het onderbewustzijn, zodat jouw gedrag blijvend veranderd wordt. Maar zoals je hierboven al zag, zal het onderbewustzijn deze suggestie niet zomaar accepteren.
Hoe kunnen we suggesties toegankelijk maken tot ons onderbewustzijn om positieve veranderingen in gang te zetten?
Er is een deel van het normale bewustzijn waar ik het nog niet over gehad heb en dat in dienst staat van het onderbewustzijn. Dit deel heet de kritische factor. De taak van de kritische factor is om veranderingen en suggesties die van onszelf of van anderen komen, tegen te houden en te checken of de suggestie door mag gaan naar het onderbewustzijn. Via de kritische factor vindt communicatie plaats tussen het normale bewustzijn en het onderbewustzijn. Als de kritische factor met de suggestie aankomt om te stoppen met roken, dan laat zich raden wat het onderbewustzijn voor antwoord geeft: “Ik rook al meer dan 20 jaar en heb de sigaret voor mijn veiligheid, dan moet ik zoveel jaren herprogrammeren en dat wil ik niet. Ik verwerp de suggestie.”
Wat gebeurt er dan in hypnose?
Hypnose is een staat van diepe concentratie. Door die diepe concentratie gaat het normale bewustzijn meer naar de achtergrond en komt het onderbewustzijn sterker naar voren. De kritische factor neemt pauze en houdt zich niet meer zo bezig met het controleren van informatie. De kritische factor blijft wel op de achtergrond actief. Suggesties die tijdens de hypnose worden gegeven en die niet aanvaardbaar zijn, worden ook niet aanvaard door het onderbewustzijn. Zo hoef je ook niet bang te zijn dat je dingen doet of zegt die je niet wilt.
Om een succesvolle hypnosesessie te hebben is het wel noodzakelijk dat je aanvaardbare suggesties onvoorwaardelijk accepteert. Een suggestie ‘proberen’, neutraal benaderen of zelfs afwijzen zal geen verandering teweegbrengen.
De enige manier om een suggestie te aanvaarden is:
“Ik vind dit een goede suggestie en ik weet dat die voor mij werkt!”
Hypnose is geen staat waarbij een ander controle over je kan krijgen en waarbij een ander je van alles kan laten doen. Hoe dieper je in hypnose gaat des te beter gaan alle zintuigen werken, hoe scherper je gaat denken en hoe een sterkere focus je krijgt. Het is een volkomen andere staat dan slaap.
Er bestaat ook niet zoiets als hypnotiseren. Alle hypnose is zelfhypnose. Je hebt mij niet nodig om in een prachtige diepe staat van hypnose te komen. Ik ben een gids die je kan begeleiden in het proces van zelfhypnose. Zelfs de suggesties voor positieve veranderingen in je leven kun je aan jezelf geven!
Als je mij toestaat jouw gids te zijn, dan kan ik je begeleiden naar een mooie staat van hypnose. Een staat van fysieke ontspanning en geestelijke alertheid. Als je tijdens de sessie niet langer in deze ontspannen staat wilt blijven, kun je zelf besluiten ogenblikkelijk terug te keren in je normale bewustzijn. Maar als je mijn stem en suggesties volgt, kun je in hypnose blijven zolang dat nodig is voor de sessie.
Het belangrijkste tijdens de sessie is jouw mentale houding als ik je de suggesties geef: “Ik vind het een goede suggestie, ik weet dat het voor mij gaat werken”. Alleen dan kun je de verandering tot stand brengen die jij wenst. Ik kan geen suggesties aan je opdringen. Alleen jij kan TOESTAAN dat een suggestie wordt vastgelegd en een verandering realiteit wordt.
Zoals Paulo Coelho zegt: “Mensen leren niet omdat het ze verteld wordt, maar zij moeten het zelf ervaren”. Lees deze informatie daarom goed door en ga op onderzoek uit!